Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2018. október 02. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

10.02. 09:00 Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - végleges HU júl. 373   362
10.02. 12:00 PepsiCo US 2018 Q3 1.48 1.57

 

Továbbra is vételen a Richter és a Waberer’s

Erste kommentár
 
Ma reggel megjelent vállalati elemzéseinkben megerősítettük vételi ajánlásunkat a Richterre és a Waberer’s-re is. A Richter esetében az év eleji negatív híráram (az Esmya-val kapcsolatos vizsgálat, a nagykereskedelmi tevékenység átmeneti felfüggesztése Romániában, illetve az Esmya amerikai bevezetésének csúszása) a mélybe küldte az árfolyamot, ami rég nem látott alacsony értékeltséget hozott a részvény árfolyamában, miközben ezek inkább csak átmeneti hatásoknak tekinthetők. Nem csak az Esmya tért közben vissza az európai piacra, hanem újraindult a romániai nagykereskedelmi tevékenység is. Az Esmya amerikai bevezetése pedig csak nagy valószínűséggel csúszik. Az Allergan az év végén, a jövő év elején küldi a kért további adatokat az amerikai gyógyszerügyi hatóságnak, az FDA-nak. Így mintegy fél-egy éves csúszás következhet be az értékestés elindításában, miközben továbbra sincs hasonlóan sikeres terápia az USA-ban. Finomítottunk Richter modellünkön és az új célárat 7.055 forintban határoztuk meg.
Waberer’s esetében modellünkbe beépítettük a jelenlegi piaci feszültségekből adódó hatásokat. Az emelkedő üzemanyagárak miatt indokolt a szállítmányozási árak emelése, de ez csak 1-6 hónap csúszással tud megvalósulni. Ráadásul az először lépő vállalatok magasabb várakozási idővel kénytelenek szembenézni, a cégek különböző árazása miatt. Így a Waberer’s-nél a kamionok kihasználtsága csökkent, ami nyomást gyakorol az eredményre, így a várt növekedés helyett csökkenő EBITDA-ra kell számítanunk az idén. A piac várhatóan az üzemanyagár stabilizálódásával áll majd helyre, erre a jövő évben kerülhet sor. Ugyanakkor az év végén tapasztalható magas szállítmányozási kereslet miatt a negyedik negyedévben akár már javuló eredményt is láthatunk év/év alapon. A cég részvényei mind a pénzáram alapú értékelés szerint, mind a szektortársakkal összehasonlítva nagyon alacsony áron forognak. A kockázatokat is figyelembe véve vételre ajánljuk a Waberer’s részvényeit. A nagy félreárazottságot pedig az alacsony likviditásból adódónak tartjuk.
A mai napon a kezdeti csökkenés megmaradhat mind a DAX, mind a BUX piacán.
 
 
Még mindig felülteljesít az amerikai ipar
 
A Dow felülteljesítésével végződött a tegnapi nap a tengerentúlon, miután egyre inkább úgy tűnik, hogy Trump igyekszik megállapodásra jutni az USA főbb kereskedelmi partnereivel (lásd: Nafta), és csupán Kína ellen összpontosítja minden tűzerejét. A részben nagy ipari vállalatokat tömörítő index 0,7%-kal emelkedett, az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal.
A Markit indexéhez hasonlóan visszaesést mutatott az ISM feldolgozóipari indexe is szeptemberben az USA-ban, miután 59,8 pontra esett vissza a várt 60 és az előző havi 61,3 ponttal szemben. Ezzel a mutató továbbra is erősen optimista képet fest az amerikai iparról, talán szebbet is, mint amit más előremutató indikátorok jeleznek. Az a tendencia viszont itt is látszik, hogy az új megrendelések növekedési üteme érdemi visszaesést mutat, az ezt vizsgáló alindex 65,1 pontról 61,8 pontra esett. Pozitívum, hogy az export megrendeléseket vizsgáló alindex kisebb mértékben növekedett, amit több fejlett gazdaság szeptemberben már nem mondhatott el magáról. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az USA kereskedelmének 30%-át Mexikóval és Kanadával bonyolítja, így kevésbé érintett a világ egyéb régióit érintő bizonytalanságtól. A sikeres Nafta tárgyalásokat követően ez pedig tovább folytatódhat.
Intő jelekre hívták fel a Fed egyes jegybankárai tegnap a figyelmet az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatban. A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren szerint ezek többek között a túlértékelt hazai ingatlanpiac, illetve a kínai növekedési kockázatok. A minneapolisi Fed elnöke, Neel Kashkari pedig ismét az inverz hozamgörbe veszélyére figyelmeztetett, ugyanakkor hozzátette, hogy az egyéb gazdasági mutatók többsége pozitív kilátásokat vetít előre.
 
 
Nyerő csapaton ne változtass
 
A Nikkei stagnált, a hosszú hétvégéről visszatérő Hang Seng 2%-ot csökkent, a kínai Shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart. A hongkongi tőzsde esését Trump váltotta ki, aki szerint még mindig túl korai tárgyalni Kínával a külkereskedelmi kapcsolatokról.
A kínai részvénypiacnak a feszült amerikai-kínai viszony közepette nem tett jót a kínai és amerikai hadihajó közti incidens sem. A dél-kínai tengeren egy kínai romboló méterekre megközelítette az amerikai hadihajót, majd a Kínához közeli vizek elhagyására kényszerítette.
Úgy tűnik, hogy a harmadik ciklusára készülő Shinzo Abe csak kisebb mértékben változtat kormányának összetételén. Nem változik a gazdasági, a pénzügyi és a külügyminiszter személye sem, ugyanakkor új hadügyminisztert nevez majd ki. Vagyis pénzügyi téren nem várható változás a hozzáállásban, továbbra is a gazdasági reformok lehetnek a főszerepben. A kormányzati átalakítás inkább a tervezett alkotmánymódosítással függ össze, melynek egyik sarkalatos eleme lesz, hogy a japán hadsereget már nem csak védelmi feladatok ellátására lehet bevetni.
Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.
A feltörekvő piaci félelmek hatására az indonéz rúpia dollárral szembeni árfolyama 1998 óta először emelkedett 15.000 fölé.
 
 
Határidős piacok
 
Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
 
 
A MOL szeptemberi árrései drasztikusan csökkentek
 
A MOL 2018. szeptemberi finomítói marzsa 3,8 dollár/hordó, míg petrolkémiai árrése 331 euró/tonna volt. Ezek a számok augusztusban 7,5 dollár/hordó és 367 euró/tonna voltak, míg tavaly szeptemberben 8,6 dollár/hordó, illetve 467 euró/tonna értéket mutattak. Az árrések csökkenése elsősorban a kőolaj gyors áremelkedésének és a gyengébb benzin keresletnek köszönhető. A magasabb olajár további árrés csökkenést okozhat, ami negatív a MOL-ra nézve.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2017/10/05 Csökkentés 450
MOL 2018/09/05 Felhalmozás 3 380
OTP 2017/10/05 Vétel 12 200
Richter 2018/10/02 Vétel 7 055
Waberer's 2018/10/02 Vétel 15,7 euró
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 


 


 

 

 

 

Megint az olaszok

 
Az EUR/HUF tovább sávozik
 
Folytatta tegnap az útját az 1,15-ös szint felé az EUR/USD kurzus, miután az olaszok ismét olajat öntöttek a tűzre. Ezúttal a költségvetésért felelős bizottság elnöke nyilatkozta azt, hogy Olaszország már megoldotta volna a problémáit, ha saját valutája lenne. Ez természetesen tovább borzolta a piaci kedélyeket, így a kurzus ma reggel is tovább ereszkedik, már 1,155-nél jár.
Rövidtávon továbbra is lenne tér a forint erősödésére az euróval szemben, ehhez a 323,1 forintnál lévő 100 napos mozgóátlagot kéne letörnie a kurzusnak. Amíg ez nem megy, addig 323 és 325 között sávozhat az árfolyam.
 
 
A WTI tovább emelkedik, a piac aggódik az ellátás miatt
 
A WTI 75,7 dollár volt ma reggel a legközelebbi határidőre, ami azt jelenti, hogy további masszív áremelkedés volt a piacon. A fő aggodalom továbbra is az iráni export és az OPEC reakciója. A friss számok ugyanis azt mutatták, hogy mindössze 30 ezer hordóval nőtt az OPEC napi termelése szeptemberben, főleg az iráni export csökkenése miatt. Irán szeptemberben 1,72 millió hordó olajat exportált naponta, ami 260 ezer hordós csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. A várakozások szerint októberben további napi 6-800 ezer hordós csökkenés várható az iráni exportban. Ezt biztosan nem tudja kompenzálni sem az OPEC, sem Oroszország, mely a legutóbbi számok szerint mindenkori maximumon, napi 11,4 millió hordós szinten termelt szeptemberben.
 
 
Az arany emelkedett, a piac a kereskedelmi háború eseményeit követi
 
Az arany 1.196 dollárig emelkedett, miután tegnap a piac a kínai-amerikai kereskedelmi háború eseményeit figyelte, miközben a Nafta megállapodást felváltotta a mexikói-kanadai-USA megállapodás, ami új alapot adhat az együttműködésnek. Míg a kínai-amerikai viszonyban nincs jelentős változás, az utóbbi megállapodás némi bizakodásra ad okot. Az emelkedő olajár is kedvező volt az aranyra, mivel a befektetők figyelik a nemesfém és a fekete arany árarányát, ami jelenleg 16:1 (16 hordó olajat lehet venni egy uncia aranyért), ami 2014 óta a legalacsonyabb érték. Ez az arany relatív alulértékeltségére utal.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.75% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 2.25% SNB -0.75%

 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 2.97% -0.0 176.0
Magyar 10 éves 3.56% 2.0 98.0
EMU 5 éves 0.13% -2.7 15.5
EMU 10 éves 0.45% -2.6 -0.6
USA 5 éves 2.95% -1.5 101.2
USA 10 éves 3.06% -1.9 72.4
Japán 5 éves 0.06% -0.1 -0.3
Japán 10 éves 0.13% -0.6 5.5
 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook