Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2018. október 08. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

10.08. 03:45 Caixin kompozit beszerzési menedzser index CHN szept. 52   52.1
10.08. 08:00 Ipari termelés (év/év) GE aug. 1.5% -0.1% -0.1%
10.08. 11:00 Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) HU szept. -1646

 

Megerősítettük vételi ajánlásunkat az OTP-re

Erste kommentár
 
A ma reggel publikált bankszektor elemzésünkben megerősítettük vételi ajánlásunkat az OTP-re, a tizenkét hónapos célárat pedig a korábbi 12.200 forintról 12.500 forintra emeltük. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy eredményvárakozásunkat az idei és az elkövetkező évekre jelentősen, 13-20 százalék közötti mértékben növeltük meg. Ugyanakkor a növekvő inflációs nyomásnak köszönhetően a tőkeköltség előrejelzésünkön is emeltünk, amely csökkentette a profit növekedésből adódó fair érték emelkedést. Az eredménybővülés elsősorban a várakozásoktól jelentősen elmaradó kockázati költségeknek és vártnál jobb jutalékbevételeknek köszönhető, amelyet a pörgő hitelezés húz fel. Mindemellett a működési költségek is dinamikusan növekednek, amely részben megeszi a fent említett pozitív tényezőket, de az eredő a fent említett nagyobb profit, nagyobb profitabilitás. Összességében az OTP az egyik kedvenc bankrészvényünk a régióban, hiszen a 8-9 közötti P/E rátával 10-20 százalékkal marad el a szektortársak értékeltségétől. Ugyanakkor a magas tőkearányos megtérülése magasabb P/BV értéket indokolna, mint a jelenlegi 1,7-es ráta.
Egy hét után Shanghaiba visszatértek a befektetők, és a piac egy nap alatt beárazta az egy heti negatív híráramot a közel 4 százalékos eséssel. Mindeközben, az amerikai hozamemelkedés miatt amúgy is negatív a hangulat a tőzsdéken, így a DAX tovább esik, eshet a mai napon, míg a BUX újra lefordult a 37.500 körüli szintről. Ugyanakkor, ha a rotáció befejeződik a Richter és az OTP részvényekben, akkor reményeink szerint bekövetkezik a várt kitörés és akár jelentősebbet is emelkedhet a BUX index. Ez azonban még ez egy kicsit odébb van.
 
 
Bántják a hozamok a Nasdaq-ot
 
A technológiai szektor vezetésével folytatódott a korrekció a tengerentúli piacokon, a Nasdaq a pénteki kereskedésben 1,2%-kal került lejjebb. Ezúttal a 100 napos mozgóátlag 7.779 ponton tartotta meg az indexet, ami alá átmenetileg le is szúrt az árfolyam. A Dow 0,7%-kal került lejjebb, míg az S&P500 0,6%-kal. A piacokat továbbra is az emelkedő hozamkörnyezet aggaszthatja, ami a nagy adóssággal vagy a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező cégek árfolyamát érintheti leginkább. A technológiai szektorra jórészt a második pont igaz. A Nasdaq-nál a 100 napos mozgóátlag elesése esetén célkeresztbe kerülhet a sokak által figyelt 200 napos mozgóátlag 7.500 pont környékén, ami a mostani szintektől nagyjából 4%-kal van lejjebb. A vállalati fundamentumok azonban továbbra is stabilak, amit a héten valóban elkezdődő harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon bizonyíthat. Ez pedig előbb-utóbb meghozhatja a vevőket a piacra.
A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard szerint a Fed mostani kamatszintje közel áll a semlegeshez. Ezt részben azzal indokolja, hogy jelenleg nem lát érdemi inflációs nyomást az USA-ban. Bullard általában óvatosabban szeretett volna eljárni a kamatemeléssel mint társai, ezek fényében kijelentése nem okozott túl nagy meglepetést.
Az Amerikai Szenátus 50:48 arányban megválasztotta Brett Kavanaugh-ot a legfelsőbb bíróság élére. Kavanaugh volt Trump választottja a pozícióra, azonban a közben felmerült szexuális zaklatási vádak miatt kétséges volt a megválasztása. Végül egy több mint 30 órás maratoni meghallgatás keretében sikerült meggyőznie a Szenátus többségét arról, hogy méltó erre a pozícióra.
 
 
A kínai jegybank sem tudott örömöt okozni
 
Továbbra is negatív hangulat uralkodik az ázsiai piacokon. A Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 0,8%-ot csökkent, a ma újra kinyitó Shanghai index pedig csaknem 3%-ot zuhant. Főleg a technológiai papírok esetében volt látható méretes esés. A Shanghai indexnek a hosszú zárva tartás miatt ma volt lehetősége reagálni a múlt hét eseményeire, elsősorban a kitört kémkedési botrány borzolta a befektetők kedélyeit.
A kínai jegybank idén már negyedik alkalommal csökkentette a kötelező tartalékrátát. A ma bejelentett lépéssel október 15-től 1 százalékponttal csökkentik néhány nagybank tartalékrátáját, ezáltal nő a bankok hitelezési képessége. A lépés várható volt, hiszen a jegybank ezen keresztül próbálja támogatni a növekedést és ellensúlyozni a kereskedelmi háború negatív hatásait.
A kínai jegybanki devizatartalék 3.087 milliárd dollárra csökkent a múlt havi 3.110 milliárd dollárról. A csökkenés lényegesen nagyobb, mint a piac által várt 5 milliárd dolláros visszaesés.
Az amerikai külügyminiszter, Michael Pompeo hétvégén Észak-Koreába látogatott, ma pedig Kínában tárgyal, de a kínai elnökkel nem találkozik, ami jól mutatja a két ország közti feszült viszonyt.
 
 
Határidős piacok
 
Negatív tartományban voltak a határidős piacok ma reggel.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2018/10/04 Csökkentés 390
MOL 2018/09/05 Felhalmozás 3 380
OTP 2018/10/08 Vétel 12 500
Richter 2018/10/02 Vétel 7 055
Waberer's 2018/10/02 Vétel 15,7 euró
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 


 


 

 

 

 

EUR/USD: Kötéltánc

 
Gyengül a forint
 
Továbbra is az 1,15-ös szinttel kacérkodik az EUR/USD kurzus, a mai reggelt gyakorlatilag hajszálra pontosan itt kezdi. Az olaszok felől ismét kissé nyugtalanító hírek érkeztek, ez a közeljövőben még kisebb nyomás alatt tarthatja az eurót. Ha ismét letöri a kurzus az 1,15-öt és nem sikerül hamarosan a fölé kapaszkodnia, akkor 1,13-nál lehet a következő megálló.
Áttörte a jelentősebb mozgóátlagokat az EUR/HUF kurzus, ma reggel már 325,3 forintnál jár az árfolyam. Ezzel technikailag 328 forintig nyílt meg az út a további gyengülés előtt, amit a kirívóan alacsony magyar reálhozam támogat.
 
 
A növekvő kínálati spekulációra tovább esik a WTI
 
A WTI 73,8 dollár/hordó szintig esett ma reggel, miután a piac egyre inkább arra spekulál, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia képes lesz pótolni az USA szankciók miatt hiányzó iráni termelést, ami akár napi 2 millió hordó is lehet. A hírek szerint ráadásul néhány amerikai diplomata több országgal is tárgyal, hogy az Irán elleni szankciók alól felmentést adjon az USA. Ezek között van Kína és India is, bár a kiszivárogtatott információk szerin ezek a felmentések csak minimális mértékűek lesznek és megmarad a Trump kormányzat szigora. Az amerikai fúróberendezés szám 2-vel csökkent pénteken, ami mutatja, hogy csökken a palaolaj termelők aktivitása. A kőolaj vételi spekuláció a csúcson van, bár az elmúlt két napban a pozíciók zárása volt megfigyelhető, de így is rekord közelben van a nettó vételi állomány a két fő olajfajtára és az olajtermékekre vonatkozóan.
 
 
Az arany 1.200 dollár alá esett, az emelkedő USA hozamszint a fő félelem
 
Az arany 1.196 dollár volt ma reggel unciánként, vagyis ismét 1.200 dollár alatt van az árfolyam. A 10 éves amerikai hozam pénteken 2011 óta a legmagasabb szintre, 3,23%-ra emelkedett, a befektetők a csökkenő részvényárak és a gyengébb kínai jüan hatását is értékelik. Eközben a munkanélküliségi ráta 48 éves csúcsot döntött, Jerome Powell Fed elnök pedig nagyon optimista az USA gazdasággal kapcsolatban, ami egyértelműen a további szigorítás felé mutat. Kína a tartalékráta csökkentéséről döntött vasárnap, hogy megsegítse a gyenge gazdaságot, ami a jüan eséshez és a részvények zuhanásához vezetett.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.75% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 2.25% SNB -0.75%

 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 3.13% 5.0 187.0
Magyar 10 éves 3.72% 7.0 106.0
EMU 5 éves 0.03% -0.9 23.3
EMU 10 éves 0.56% -1.3 10.1
USA 5 éves 3.07% -0.0 111.3
USA 10 éves 3.23% -0.0 87.4
Japán 5 éves 0.06% -0.8 3.5
Japán 10 éves 0.15% -0.4 10.9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook