Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2018. október 15. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

10.15. 06:30 Ipari termelés (év/év) JP aug. 2.2%   0.2%
10.15. 06:30 Ipari termelés (hó/hó) JP aug. -0.2%   0.2%
10.15. 12:45 Bank of America US 2018 Q3 0.49 0.62  
10.15. 14:30 New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index US okt. 19 20  
10.15. 14:30 Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) US szept. 0.1% 0.6%  
10.15. 16:00 Üzleti raktárkészlet állomány US aug. 0.6% 0.5%

 

Barát vagy ellenség?

Erste kommentár
 
Az eltűnt, s valószínűleg meggyilkolt szaúdi újságíró miatt komoly feszültség alakult ki Szaúd-Arábia és az USA között. Ugyanis a hírek szerint a Washington Post újságíróját valószínűleg meggyilkolták, amikor bement Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségére a házassági iratainak intézése céljából. A hírekre reagálva Trump egy interjúban azt mondta, hogy ha a hírek igazak, akkor Szaúd-Arábia komoly intézkedésekkel nézhet szembe. A hír hatására nagyot esett a szaúdi börze, hiszen a dolog nagyon emlékeztet a törökországi hitszónok esetére, aminek láttuk a következményeit. Másrészt egy újabb konfliktus tovább emelné a kőolaj árat, ami növelné az inflációt. Ez pedig hozamemelkedést indukálna, miközben fékezné a gazdasági növekedést. Ez a félelem komoly esést indukált a többi ázsiai piacon is, sőt az amerikai határidős piacra is átterjedt. Így nem meglepő, hogy Európa is a negatív tartományban készül nyitni. Ugyanakkor a szaúdiak és az USA nagyon egymásra utalt országok. Az USA-nak fontos közel-keleti partnere, míg a szaúdiaknak fontos támogatója az ősellenséggel, Iránnal szemben. Vagyis egyik félnek sem lenne érdeke a helyzetet tovább rontani. Ugyanakkor, ha tényleg gyilkosság történt, az irreverzibilis folyamat, azaz nem sok mindent lehet tenni annak jóvátételére.
Mindenesetre, ha a DAX ma letörné a 11.500 pontos szintet, akkor 11.000 pont környékén találjuk a következő szintet, amely újabb komolyabb zuhanást hozna, miközben a DAX index már egy kissé túladottnak tűnik. Így az nagyobb valószínűségű eseménynek tűnik, hogy egy gyenge nyitást követően megpróbál visszamászni a kritikus szint, 11.500 pont fölé.
Itthon jó hírt kapott a Richter. A cariprazine bekerült a támogatott gyógyszerek közé, erre, amúgy számítani lehetett. A hír pozitív, de az eredményre és a részvény értékre gyakorolt hatása marginális. Ugyanakkor a Richter-OTP páros támasz szintek közelében van, míg a MOL újra kedvelt részvény.
 
 
Most Szaúd-Arábiával rúghatja össze a port Trump
 
Újabb volatilis kereskedésnek lehettünk tanúi pénteken a tengerentúlon. Sokáig úgy tűnt, hogy visszaadják a kezdeti 1-2%-os pluszokat a vezető indexek, azonban a kereskedés utolsó óráiban megvették a piacot. A Dow végül 1,2%-kal, az S&P500 1,4%-kal, a Nasdaq 2,3%-kal emelkedett. Ezzel mind az S&P500, mind a Nasdaq a 200 napos mozgóátlagig emelkedett vissza, így a következő napok kritikusak lehetnek, hogy sikerül-e megtartani ezeket a szinteket. Amennyiben igen, akkor elképzelhető, hogy hamar visszaesik a volatilitás piacon, ellenkező esetben azonban további begyorsuló esés következhet. A határidős indexek egyelőre inkább a baljósabb képet vetítik előre, ami részben az amerikai-szaúdi konfliktusnak is köszönhető.
Tovább nő a feszültség USA és Szaúd-Arábia között, miután egyre nagyobb nyilvánosságot kap a Törökországban lévő szaúd-arábiai konzulátuson eltűnt Washington Post újságíró ügye. Trump súlyos potenciális büntetésekkel fenyegette meg Szaúd-Arábiát, amennyiben bebizonyosodna, hogy valóban ők a felelősek az újságíró eltűnéséért. Erre Szaúd-Arábia hasonló hangnemben válaszolt. Egyelőre egy szaúdi-török közös vizsgálat folyik az ügyben, a háttérben pedig minden bizonnyal nagyhatalmi játszmák folynak, ami majd eldönti a végeredményt. Ha az USA és Szaúdiak közt komolyabb konfliktus éleződne ki, az valószínűleg újabb emelkedő nyomást gyakorolhatna az olajárakra. A helyzet pedig kiélezett, amit az is mutat, hogy több nagy amerikai cégvezér (Jamie Dimon, J.P. Morgan; Bill Ford; Ford Motors) is lemondta részvételét egy közelgő szaúdi konferencián.
Eközben Trump a CBS-nek adott interjújában a hétvégén továbbra is kiállt Kínával szembeni kemény álláspontja mellett, és megerősítette, hogy akár újabb importvámok is jöhetnek a jövőben.
Elmaradt a várttól a Michigan Egyetem fogyasztói bizalom indexe az előzetes októberi adatok szerint, miután 99 pont lett a várt 100,5 és az előző havi 100,1 ponttal szemben. Ezzel továbbra is nagyon magas szinteken a mutató, amit az elmúlt hét tőzsdei korrekciója a végleges adatokban már kissé leronthat.
 
 
Beleremegett Japán, hogy Kuroda az exitről beszélt
 
Negatív hangulat uralkodott ma az ázsiai részvénypiacokon. A Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Nikkei pedig 1,8%-ot zuhant.
A japán jegybank elnöke, Kuroda a monetáris politika normalizálásáról beszélt. Bár tartalmában inkább csak általánosságokat fogalmazott meg, pl. hogy 2%-os infláció környékén megkezdik a monetáris politika normalizálását, és hogy ennek első jele a kamatok emelése lesz, nem pedig az eszközvásárlási program kivezetése. Ami valójában meglepő, hogy ez a téma egyáltalán felmerült Japánban, ahol a piac még hosszú időn keresztül, akár 2020-ig laza monetáris politikát vár.
Elhalasztja tőzsdei bevezetését a Tencent Music Entertainment Group, a kínai Tencent zenei üzletága. A döntés hátterében a negatív befektetői hangulat áll és a főként a technológiai cégeket érintő eladói nyomás.
 
 
Határidős piacok
 
Negatív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2018/10/04 Csökkentés 390
MOL 2018/09/05 Felhalmozás 3 380
OTP 2018/10/08 Vétel 12 500
Richter 2018/10/02 Vétel 7 055
Waberer's 2018/10/02 Vétel 15,7 euró
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 


 


 

 

 

 

EUR/USD: Falba ütközött a kurzus

 
Megrázta magát a forint
 
Ellenállásokba ütközött az EUR/USD kurzus pénteken 1,162-3 környékén a 30 és a 100 napos mozgóátlagok találkozásánál. Ezzel átmenetileg megtorpant a felpattanás az 1,15-1,18 közötti kereskedési sáv aljáról, ami még az előző hét elején vette kezdetét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódhatna tovább az emelkedés a kurzusban a mostani 1,159-es árfolyamról a sávos kereskedés értelmében.
Gyengélkedése után rövid idő leforgása alatt magára talált a forint, ma reggelre már 324 forint alá süllyedt az EUR/HUF kurzus. Ezzel ismét a 100 napos mozgóátlagon egyensúlyozik a forint (323,7), amit ha sikerülne áttörnie, akkor első körben 322-ig nyílhatna meg az út.
 
 
A WTI emelkedik, miután Szaúd-Arábia ellenlépést ígért
 
A WTI 72 dollár fölé emelkedett, miután Szaúd-Arábia kijelentette, hogy bármilyen nemzetközi szankcióra ellenlépésekkel fog reagálni. Trump ugyanis megfenyegette az arab országot, hogy ha nem tisztázza az isztambuli nagykövetségen eltűnt szaúdi újságíró körüli helyzetet, akkor szankciókkal sújthatja az országot. A napokban egy disszidens újságíró eltűnése felkavarta a nemzetközi helyzetet, könnyen elképzelhető, hogy a férfi a nagykövetségen vesztette életét. A helyzetet bonyolítja, hogy az USA 115 milliárd dollárért akar fegyvert eladni a szaúdi államnak.
 
 
Az arany emelkedik a nemzetközi helyzet fokozódása miatt
 
Az arany 1.225 dollárig emelkedett, miután egyre több feszültség van a nemzetközi politikában. Egyrészt Trump további vámokat akar Kína ellen, míg Szaúd-Arábia szerepe az újságíró eltűnésében akár az ország elleni szankciókhoz vezethet. A múlt heti részvényeladási hullám pedig bizonytalanná tette a befektetőket. A félelem érzékelhető a piacon, ami az arany felé fordítja a befektetőket.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.75% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 2.25% SNB -0.75%

 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 3.33% 4.0 210.0
Magyar 10 éves 3.92% 4.0 -131
EMU 5 éves 0.11% -1.4 20.4
EMU 10 éves 0.48% -1.7 7.8
USA 5 éves 3.00% -1.5 110.0
USA 10 éves 3.14% -1.7 87.1
Japán 5 éves 0.06% -0.2 2.2
Japán 10 éves 0.14% -0.5 8.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook