Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2019. június 04. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

06.04. 11:00 Munkanélküliségi ráta EMU ápr. 7.7% 7.7%  
06.04. 11:00 Fogyasztói árindex (év/év) EMU máj. 1.7% 1.3%  
06.04. 16:00 Ipari rendelésállomány (hó/hó) US ápr. 1.9% -1%  
06.04. 16:00 Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) US ápr. -2.1%  

 

Nagyot estek a technológia részvények

Erste kommentár
 
Nagyot estek a technológiai részvények az USA-ban arra a hírre, hogy alapos versenyhatósági vizsgálatot kapnak a nyakukba. Úgy tűnik, hogy jóval nagyobbat, mint amekkorát a hír igazándiból indokolna. Ez pedig általában a gyengeség jele. Vagyis van egy negatív jelzésünk. Ugyanakkor a Dow és az S&P500 index a rossz ISM indexek ellenére is nulla környékén tudott zárni, ami két szempontból is pozitív. A negatív makrogazdasági hírre nem volt számottevő negatív reakció (illetve csak átmeneti volt), másrészt a technológiai szektor mélyrepülése nem ragadt át más szektorokra, vagyis elszeparált maradt ez a viselkedés. Ez pedig azt jelenti, hogy valójában csinálja mindenki a maga dolgát, ami inkább a normál piacok sajátossága szokott lenni.
A DAX tegnap elért egy ellenállás vonalat, ahonnan korrigál a reggeli órákban, de a rövidtávú dinamikus indikátorok alapján van még tere az emelkedésnek. Ezért napközben ma is fordulatra számítunk. A BUX index esetében oldalazás mellett kis emelkedést várunk.
 
 
Eltúlzott pánik a nagy tech-papírokban?
 
A nagy technológiai papírok meredek esése nyomta tegnap rá a bélyegét a részvénypiaci hangulatra, aminek következtében a Nasdaq 1,6%-kal esett vissza. Eközben az S&P500 csupán 0,3%-kal esett, míg a Dow stagnált.
A Wall Street Journal értesülései szerint komoly vizsgálatok kezdődnek az USA-ban a nagy technológiai cégek versenykorlátozó magatartását illetően. Az Igazságügyminisztérium és a Nemzeti Kereskedelmi Bizottság megállapodott egymással abban, hogy előbbi a Google anyavállalatát, az Alphabet-et és az Apple-t, míg az utóbbi az Amazont és a Facebook-ot vizsgálja át. Az ügyhöz közel álló források szerint a Google és a Facebook élveznek prioritást. Az Igazságügyminisztérium Google-t érintő vizsgálata már pénteken napvilágot látott, azonban a két intézmény összehangolt akciója kisebb pánikot okozott tegnap ezen részvények piacán. A Facebook 7,5%-kal, az Amazon 4,6%-kal, az Alphabet 6%-kal, az Apple 1%-kal esett. Ha abból indulunk ki, hogy az Európai Unióban már régóta a szabályozó hatóságok kereszttüzében állnak ezek a cégek, és ennek ellenére sem kellett érdemben változtatniuk üzleti modelljükön, akkor a tegnapi esés eltúlzottnak tűnhet. Ezt talán az okozhatta, hogy éppen egy relatíve negatív piaci hangulat közepette érkeztek ezek a hírek. Ha például a Google esetét nézzük az Európai Bizottsággal, az látható, hogy az utóbbi két évben nagyjából 8 milliárd eurónyi büntetést szabott ki rá az intézmény, ami részvényenként nagyjából 13 dollárnak felel meg, tehát nem számottevő, eközben üzleti modelljén nem kellett érdemben változtatnia. A Facebook esetében pedig az volt látható, hogy a vállalat sikerrel adaptálta a szigorúbb EU-s adatvédelmi szabályozásokat, úgy, hogy ez nagyobb negatív hatást nem gyakorolt a hirdetési bevételeire.
A Markit közel zsugorodást mutató feldolgozóipari beszerzési menedzser indexét követően az ISM hasonló indexe is alulmúlta az elemzői várakozásokat májusban. Az index 52,1 pontra esett a korábbi 52,8 és a várt 53 ponttal szemben, ami újabb mélypontot jelent 2016 vége óta. Ez pedig arra utal, hogy tovább folytatódhat az ipari termelés növekedési ütemének lassulása, ami immáron 7-dik egymást követő hónapja tart, és lassan stagnálásba megy át. Enyhe öröm az ürömben, hogy az új megrendelések alindex 52,7 pontra ugrott a korábbi 51,7 pontról, ami a jövőre nézve enyhe pozitívum.
A demokraták mellett több republikánusnak sem tetszik Trump újonnan belengetett importvámja Mexikó ellen, így azt fontolgatják, hogy megvonnák Trumptól a nemzeti vészhelyzetre való hivatkozási jogot, így nem lenne jogalapja kivetni ezeket a vámokat. Ezt korábban a mexikói határra tervezett fal finanszírozása kapcsán egyszer már megtette a Képviselőház, amit aztán a republikánus többségű Szenátus is jóváhagyott 59:41 arányban, 12 republikánus átszavazásával. Ezt azonban Trump még meg tudta vétózni, mivel nem volt meg a 2/3-os többség. Könnyen lehet, hogy ezúttal sem tudna így sokkal többet elérni a Szenátus. Az esetből mindenesetre jól látszik, hogy Trump kezdeményezéseit sokszor saját pártja sem támogatja, ami talán kisebb féket jelenthet hatalmi harcaiban.
A vártnál jobban alakultak az autóértékesítések az USA-ban májusban, miután évesített alapon 17,3 millió autót adtak el a várt 16,9 és az előző havi 16,4 millióval szemben.
 
 
Lépett az ausztrál jegybank
 
Csökkenés jellemezte ma is az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot emelkedett.
Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25%-ra csökkentette az alapkamatot, miután 3 éven át 1,5%-on állt az irányadó ráta. A közlemény leszögezi még, hogy közelről kísérik a munkaerőpiaci folyamatokat és szükség esetén készen állnak a monetáris politika további változtatására a fenntartható növekedés támogatása érdekében.
 
 
Határidős piacok
 
Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
 
 
Végleges a MOL osztaléka
 
A MOL közzétette a fizetendő osztalék pontos összegét. Az egy részvényre jutó 142,44 forintot június 27-től fizetik, osztalékszelvénnyel június 14-én forog utoljára a papír.
 
 
MOL marzsok
 
A MOL 3,6 dollár/hordós finomítói marzsot és 414,7 euró/tonnás petrolkémiai marzsot ért el májsuban. 2019. I. negyedévében 3,1 dollár/hordó és a 415 euró/tonna, 2018 májusában pedig 5,4 dollár/hordó és a 318 euró/tonna volt az árrés. Hó/hó alapon javultak a marzsok, de a finomítói árrés még így is gyengébb, mint tavaly ilyenkor. Hó elején még kedvezőtlen volt az Ural-Brent különbözet, de a hónap második felére normalizálódott. Egyébként indul a szezon, így emelkedő marzsok várhatóak a következő hónapokban is.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2019/04/15 Csökkentés 420
MOL 2019/04/23 Felhalmozás 3 720
OTP 2018/10/08 Vétel 12 500
Richter 2019/02/06 Felhalmozás 6 950
Waberer's 2019/02/19 Vétel 12,9 euró
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 

 


 


 

 

 

 

 

EUR/USD: Megjött a fordulat?

 
Megtáltosodott a forint
 
Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az amerikai gazdaságot is egyre jobban sújtja a globális gazdasági lassulás, ami pedig az amerikai hosszabb hozamok további esését indukálta. Így a dolláros befektetések egyre kevésbé tűnnek vonzónak, ami a zöldhasú árfolyamának további gyengülésében mutatkozott meg. Ennek nyomán az EUR/USD kurzus ma reggelre már 1,127-re emelkedett, áttörve az 1,12-es ellenállásszintet és a rövidtávú mozgóátlagokat. Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a 200 napos mozgóátlagig 1,137-nél.
A tegnap nap eleji 325 forint közeléből egészen 322,5 forintig erősödött a forint az euróval szemben ma reggelre, amivel a 321,6 forintnál lévő 200 napos mozgóátlagot veheti célba az árfolyam. A régiós devizák az EUR/USD emelkedésével párhuzamosan erősödni tudtak az utóbbi napokban, a forint felfelé lógott ki közülük a sorból.
 
 
A növekedési félelmek erősebbek a szaúdiaknál
 
Szaúd-Arábia igyekszik felbeszélni az olaj árfolyamát, miután tegnap az ottani energiaügyi miniszter nyugtatta a piacot afelől, hogy ők és szövetségeseik mindent megtesznek azért, hogy stabilizálják a kereslet-kínálati viszonyokat a piacon. Ez nem is csoda, hiszen az országnak a mostaninál nagyjából 20 dollárral magasabb olajárfolyam kéne ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a költségvetése. Ennek ellenére azonban a WTI típusú kőolaj árfolyama nem tud emelkedni, mivel a növekedési félelmek továbbra is erősebbek a szaúdiak ígéreténél. Tegnap például a J.P. Morgan frissített modellje arra a következtetésre jutott, hogy az USA-ban egy recesszió esélye az idei második félévre 40%-ra emelkedett az egy hónappal ezelőtti 25%-ról. Ezek a hírek továbbra is nyomás alatt tartják a WTI árfolyamát, ami ma reggel 53,3 dolláron tartózkodik.
 
 
Tovább szárnyalt az arany
 
Az általános kockázatkerülés miatt tovább folytatódott az arany szárnyalása. Ma reggel már 1.326 dollárt kell adni egy uncia nemesfémért cserébe. Pénteken és hétfőn összesen 35 dollárt drágult az arany, hasonló ütemű emelkedésre október óta nem volt példa.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.75% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 2.50% SNB -0.75%
 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 1.70% -12.0 8.0
Magyar 10 éves 2.81% -14.0 31.00
EMU 5 éves -0.58% -1.1 -37.8
EMU 10 éves -0.21% -1.1 -63.0
USA 5 éves 1.86% 2.0 -93.9
USA 10 éves 2.08% 1.2 -85.9
Japán 5 éves -0.21% -1.1 -10.6
Japán 10 éves -0.11% -1.2 -15.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook