Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2020. június 02. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

06.02. 09:00 Termelői árindex (év/év) HU ápr. 4.3%   3.7%
06.02. 09:00 Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - végleges HU márc. 436 436 301
06.02. 09:00 Beszerzési menedzser index HU máj. 33.7 37.3 40.3
06.02., ism. Lufthansa GE 2020 Q1 -0,71 -1,97

 

Ha esik, ha fúj…

Erste kommentár
 
Úgy tűnik, hogy nem számít semmi sem. Lehet kevésbé hatásos a gyógyszer, lehetnek zavargások az USA-ban, merülhetnek fel aggályok a vakcinák tesztelésével kapcsolatban, lehetnek kínai-amerikai feszültségek, a piacok nem igazán akarják megváltoztatni a pozitív módot. Pedig az árazás is magas az előremutató P/E alapján. Így tegnap kicsit emelkedtek az amerikai indexek, és Ázsiában is emelkedést láthattunk az éjjel. A DAX index pedig méretes emelkedéssel kezdheti a napot a határidős indexek alapján. Pedig a Gilead gyógyszerének kevésbé hatásos volta nem túl jó hír, mint ahogy az sem, hogy a Hongkong körüli csatározásban Kína felfüggesztette szója importját az USA-ból, míg az Egyesült Államok újabb kínai hivatalnokokkal szemben alkalmaz szankciókat. Ugyanakkor a piac örül annak, hogy Trump a legutóbbi beszédében nem emlegetett újabb komolyabb szankciókat. Másrészt a zavargások leverésére kilátásba helyezte a hadsereg bevetését, ami nem lenne egy örömteli esemény. Különben Biden jelenleg 10 százalékponttal áll Trump előtt a pollok alapján, s ezzel 53 százalékos támogatottsága van a biztosan választók körében. Peresze még bármi történhet az őszi elnökválasztásig.
Mindeközben a Goldman 12.100-ról 13.000 forintra emelte az OTP célárát vételi ajánlással, azzal indokolva ezt, hogy 2022 és 2023-ban dinamikusan növekedhet az eredmény, miközben az idei és a jövő évi eredmény kilátásokat csökkentette az amerikai bankház. A MOL-ra is új elemzéssel jelentkeztek, ott 2.200 forintról 1.700 forintra csökkentették a célárfolyamot. Ezek az ajánlások hatással lehetnek az árfolyamokra a mai kereskedésben.
 
 
A hadsereget is bevetné Trump
 
A rendkívül feszült amerikai helyzet ellenére emelkedtek tegnap a tengerentúli indexek. A Dow és az S&P 0,4%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal zárt magasabban.
Donald Trump a hadsereg bevetését is kilátásba helyezte az amerikai zavargások megfékezése érdekében. A napok óta tartó megmozdulásokban már több ezer embert tartoztattak le és több tucat városban rendeltek el részleges kijárási tilalmat. A Fehér Ház környékén történt zavargások miatt Trump elnököt állítólag biztonsági okokból a fehér házi óvóhelyére kellett menekíteni.
A szenátus Pénzügyi Bizottságának elnöke a gyógyszer áremelés mértékét szabályozó szavazást kezdeményezett. A javaslat célja, hogy egy esetleges újabb járvány esetén megakadályozza a gyógyszerek áremelkedését.
Zavarba ejtő eredményt hozott a Gilead Science Remdesivir nevű készítménye a koronavírus kezelésében. A harmadik fázisú teszten közepesen súlyos betegek kezelésében alkalmazták a készítményt és azoknál, akiknél 5 napig tartott a kezelés, szignifikáns eredményt sikerült elérni azokhoz képest, akik nem kapták a kezelést. Ezzel szemben a hosszabb, 10 napos kúra esetén már nem volt szignifikáns pozitív hozadéka a Remdesivir használatának. A részvény csaknem 4%-os csökkenéssel reagált a hírre.
Őszre tolódhat a júniusi G7 ülés, pedig korábban Trump, mint házigazda még ahhoz is ragaszkodott, hogy személyes találkozót tartsanak, ne pedig csak virtuálisan ülésezzenek. Ezt azonban a járvány és a jelenlegi amerikai biztonsági helyzet ellehetetlenítette.
 
 
Újraéledő kereskedelmi háború
 
Emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat ma reggel. A Shanghai index 0,1%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 1,2%-ot emelkedett.
Ismét csatatérré vált a szója piaca az USA és Kína között. A Hongkong miatti amerikai nyomásgyakorlásra válaszul Kína felfüggesztette egyes mezőgazdasági termékek, köztük a szója behozatalát az USA-ból, ez pedig veszélyeztetheti a két ország között nehezen megkötött kereskedelmi megállapodást, egyúttal a kereskedelmi háború újabb kitörésével fenyeget.
A várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján az ausztrál jegybank. Az alapkamatot és a 3 éves állampapírok hozamcélját is változatlanul 0,25%-on tartotta. Az ausztrál jegybank elnöke a korábbinál optimistább véleményt fogalmazott meg a gazdaság állapotával kapcsolatban, ugyanis elképzelhetőnek nevezte, hogy a vártnál kisebb lesz a gazdaság visszaesése. Mindezt arra alapozza, hogy a meredek zuhanást követően hamar stabilizálódott a gazdaság állapota, és ahogy elkezdődtek az újranyitások, máris a javulás jelei láthatóak.
A kínai jegybank 56 milliárd dollár értékben vásárol rövid lejáratú, legfeljebb 6 hónapos futamidejű kisvállalati hiteleket, hogy ezzel is támogassa a gazdaság talpraállását.
 
 
Határidős piacok
 
Az amerikai határidős indexek közül a Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott.
 
 
Magyar Telekom osztalékfizetési rend
 
Az egy részvényre jutó osztalék összege 20,17 forint. A kifizetés június 17-én kezdődik, osztalékszelvénnyel június 4-én forog utoljára a papír.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2020/01/17 Vétel 542
MOL 2020/04/21 Vétel 2 640
OTP 2020/03/04 Felhalmozás 15 500
Richter 2020/02/05 Felhalmozás 7 275
Waberer's 2020/03/20 nem követjük -
 
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 

 

 


 

 

 

 

A forint vezetésével erősödött a régió

 
Gyorsan veszít vonzerejéből a dollár
 
Erőteljes dollárgyengülés indult meg a múlt héten. Egyrészt a gazdaság újranyitása és az élet normalizálódása felgyorsult, ami csökkenti a dollár, mind menedékdeviza jelentőségét. A gazdaság és vele együtt a kereskedelem újraindulásával az Amerikán kívüli vállalatok dollárlikviditása is javul. Az újranyitásban eddig is jobban állt Európa, mint az Egyesült Államok, ráadásul most az amerikai biztonsági helyzet miatt vezettek be számos városban, köztük New Yorkban is részleges kijárási tilalmat, ezzel némileg megakasztva az újranyitás folyamatát. A napok óta tartó erőszakos tüntetések politikai kockázatot is jelentenek, vagyis jelentősen megfordult a hangulat, ami erőteljes dollárgyengülésben öltött testet és nem csak az euróval szemben. Az EURUSD árfolyam 1,113 környékéig emelkedett ma reggel.
 
 
Az OPEC találkozóra figyel az olajpiac, a hosszabbítás valószínű
 
A WTI 35,7 dollárig emelkedett ma reggel, miután tegnap elsősorban arra a spekulációra erősödött, hogy a hét második felében történő OPEC találkozón sikerül a feleknek megegyezni a mostani termelés visszafogás meghosszabbításáról. Korábban Oroszország ellenezte a lépést, de a befektetők szerint őket is sikerülhet meggyőzni a lépésről. A piacon egyébként továbbra is jelentős a túlkínálat, a finomítói marzsok jelentősen csökkentek az elmúlt hetekben. Az amerikai készletek is várhatóan magasabb szinten állnak, mint a megelőző héten.
 
 
Az amerikai zavargásokra emelkedik az arany
 
Az arany 1.736 dollár volt ma reggel. Tegnap a kurzus 1.750 dollár felett is volt, mivel az amerikai zavargások miatt a befektetők vásárolták a nemesfémet. Mivel egyelőre a pénzügyi piacokon ennek az eseménynek nem lehetett érezni drasztikus hatását, a részvénypiac tovább szárnyalt, ma eladták a befektetők az aranyat. Trump a hadsereg bevetésén gondolkodik, hogy a tiltakozási hullámot leállítsa. Eközben a kínai-amerikai kapcsolatokban sem történt javulás: a hírek szerint a kínai hatóságok szüneteltetni akarják az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását. Ez volt az egyik kulcspontja a korábbi, amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.10% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 0.25% SNB -0.75%

 
 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 1.50% -17.0 -49.0
Magyar 10 éves 1.91% -27.0 -118.0
EMU 5 éves -0.62% 2.2 -4.2
EMU 10 éves -0.40% 4.5 -20.0
USA 5 éves 0.31% -0.0 -160.6
USA 10 éves 0.66% 0.2 -146.4
Japán 5 éves -0.13% -0.6 6.4
Japán 10 éves 0.01% -0.8 10.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook