Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2020. június 11. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

06.11. 14:30 Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) US máj. 21487 20000  
06.11. 14:30 Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) US jún. 1877 1550  
06.11. 15:45 Bloomberg fogyasztói elégedettség US jún. 37    
06.11., z.u. Adobe US 2020 Q2 1,29 2,34

 

Megkezdődött?!

Erste kommentár
 
Tegnap történetében először 10.000 pont fölé emelkedett és ott is zárt a Nasdaq index, az után, hogy a Fed a galamblelkűségéről biztosította a piacokat kora délutáni (nekünk kora esti) közleményében. Most úgy néz ki, hogy az elkövetkező két és fél évben nem változtat a nulla kamatpolitikáján. Legalábbis ez a nyíltpiaci bizottság tagjainak várakozása a legújabb dot plot alapján. Ennek örültek a befektetők, de az már hidegzuhanyként érte őket, hogy az előrejelzések nagyon borúlátóak lettek. Idén 6,5 százalék lehet a gazdasági visszaesés, miközben 9,3 százalék lehet az év végén a munkanélküliségi ráta, amit jövőre egy visszapattanás követhet 5 százalékos GDP növekedéssel, de a munkanélküliség még így is csak 6,5 százalékra csökkenhet. Mindez akkor igaz, ha nincs további gazdaságélénkítő csomag. Mindeközben a hosszú hozamokra egyelőre nincs kimondott szint meghatározva, ezzel még hezitálnak a nyíltpiaci bizottság tagjai. Mindenesetre a piac egyre inkább kezdi felismerni a kissé túlszaladt árakat, és megindulni látszik a profik által már régóta várt korrekció. Ennek ugyan mélynek kellene lennie az értékelések alapján, s talán az is lesz, de valószínűleg nehezített pálya lesz, akár komolyabb emelkedések is tarkíthatják. Ez alatt az idő alatt az előrejelzéseknek rendeződnie kell, és ha minden jól megy, az eredmény-előrejelzéseknek is nagyot kell emelkedniük ahhoz, hogy az értékeltségek olyan szintre süllyedjenek, hogy újra attraktívvá váljon a részvénypiac. Lehet, hogy ez a periódus nem lesz olyan rövid, sőt akár hosszabb is lehet, mint maga az esés és a felpattanás időszaka.
Ma reggel komolyabb esést láthatunk a DAX és a BUX indexben is. Az előbbi ezzel a 200 napos mozgóátlag közelébe érkezett, ami valószínűleg átmenetileg fékezheti a további esést. Ma Úrnapja (Corpus Christi) van, emiatt számos országban vagy visszafogottabb a kereskedés (pl. Ausztria), vagy zárva is vannak a piacok (pl. Lengyelország).
 
 
Sokáig lesz ultralaza a Fed
 
Tegnap ismét a technológiai szektor lógott ki felfelé az USA-ban, miután a Nasdaq 0,7%-os emelkedéssel újabb történelmi csúcsra ugrott. Az S&P500 0,5%-kal csökkent, míg a Dow 1%-kal.
Változatlanul 0,25%-on tartotta a Fed az alapkamatot az USA-ban tegnapi kamatdöntő ülését követően, és azt ígérte, hogy legalább 2022-ig fennmarad az alacsony kamat. Emellett a következő hónapokban is legalább a mostani havi 120 milliárd dolláros ütemben fog állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni, arról pedig nem beszélt, hogy mikor kezdené el egyáltalán csökkenteni ennek mértékét. Ezzel a piaci várakozásoknak megfelelően igyekezett biztosítani a gazdasági szereplőket arról, hogy még sokáig kifejezetten támogató monetáris politika fogja jellemezni az USA-t. Emellett Jerome Powell utalást tett arra is, hogy egy újabb fiskális stimulus esetén még jobban jöhetne ki az USA a válságból. Enélkül a Fed az idei évre 6,5%-os GDP-visszaesést vár, amit 2021-ben 5%-os növekedés követhet. A munkanélküliségi ráta a negyedik negyedévre 9,3%-ra csökkenhet a jegybank szerint. Az ülésen a jegybankárok megadták kamatvárakozásaikat is a következő évekre (dot plot). Ebből az látszott, hogy két monetáris tanácstag kivételével mindenki a mostani kamatszintet várja 2022 végéig. A hozamcélok meghatározásáról valóban elkezdett egy diskurzust a jegybank, ami Jerome Powell szerint a következő üléseken folytatódhat. A még vártnál is óvatosabb hangvételű jegybanki híreket követően komolyabb esést mutattak a hosszú amerikai hozamok, illetve a bankrészvények.
A további fiskális stimulus szükségességét Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is hangsúlyozta tegnap. Szerinte a válság által leginkább érintett szektoroknak kéne elsősorban segíteni, illetve további támogatásokat adni a családoknak.
Ugyan az USA-ban összességében továbbra sem ugrott meg a koronavírusos fertőzöttek száma a kijárási korlátozások feloldása óta, de egyes államokban eddig nem látott mértéket öltött az új esetek száma. Texasban tegnap 2.504 új esetet regisztráltak, ami a legmagasabb szám a koronavírus kitörése óta, míg Floridában a tegnap zárult héten 8.553 új beteget találtak, ami új 7-napos csúcs. Abszolút értelemben ezek még igen kicsi számok ezen államok népességéhez képest, de a tendenciát tekintve nem kedvezőek. Ugyanakkor a gazdaságok újranyitása után természetes az, hogy ismét elkezd nőni az esetszám. Kérdés, hogy ezt sikerül-e időben megfékezni.
 
 
Még nem süt el minden puskaport a japán jegybank
 
Rossz hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Nikkei 2,6%-ot, a Hang Seng 1,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot esett.
A kiszivárgott hírek szerint a jövő hét eleji, kedden záruló japán jegybanki kamatdöntő ülésen nem várható újabb lazítás. A monetáris tanács tagjai várhatóan csak áttekintik az eddigi lazítás eredményeit és véleményezik az intézkedések hatásosságát.
 
 
Határidős piacok
 
Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
 
 
MOL-INA: A Lazard elkészült az előzetes jelentéssel, részletek egyelőre nincsenek
 
A horvát kormány által felkért befektetési tanácsadó, a Lazard szerdán bemutatta a MOL kivásárlására készült előzetes jelentését az INA horvát olajipari vállalatról. Tomislav Coric ügyvezető környezetvédelmi és energetikai miniszter részleteket egyelőre nem árult el ennek tartalmáról. A miniszter szerint egy hónap múlva készülhet el a végleges jelentés és még a hónap végéig le szeretnének ülni tárgyalni a MOL-lal. Véleményünk: július 5-én választások lesznek Horvátországban, így az INA visszavásárlása ismét a nacionalista politika középpontjába került. Mivel a MOL szemmel láthatóan már nem ragaszkodik a horvát leányvállalat megtartásához, elképzelhető, hogy megfelelő árazás mellett visszaadja a részvénycsomagot a horvát államnak. A mostani válság miatt erre azonban rövidtávon valószínűleg nem, csak 3-5 éven belül kerülhet sor. Az INA a mostani környezetben jelentős veszteséget termel, ami tovább ronthatja a vállalatcsoport értékeltségét.
 
 
Saját részvényt vett az OTP
 
Az OTP 100.000 saját részvényt vásárolt 11.266 forintos átlagáron 2020. június 10-én.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2020/01/17 Vétel 542
MOL 2020/04/21 Vétel 2 640
OTP 2020/03/04 Felhalmozás 15 500
Richter 2020/02/05 Felhalmozás 7 275
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 

 

 


 

 

 

 

EUR/USD: Nagy volatilitást hozott a Fed döntés

 
Enyhe forintgyengülésre ébredtünk
 
Az amerikai hosszabb hozamokat ugyan csökkentette, de a gazdaságnak stabil mankót adott a Fed tegnapi kamatdöntése. A dollár összességében nem mozdult el szignifikánsan egyik irányba sem az euróval szemben. Az emelkedő trend továbbra is él az EUR/USD-ben, a túlvettség miatt azonban a közeljövőben egy korrekció már esedékes lehet. Ma reggel 1,136-nál tartózkodik az árfolyam.
Enyhe korrekciót mutat az EUR/HUF kurzus az utóbbi idők csökkenő trendjében, ma reggel 344,9 forinton tartózkodik az árfolyam. Amennyiben ez folytatódik, akkor 347 forintig lehetne tér a további forintgyengülésre, ahol a 100 napos mozgóátlag húzódik.
 
 
Az amerikai készletadatokra gyengült az olaj
 
A WTI 38 dollárig gyengült a júliusi határidőre, miután az EIA jelentése szerint az Egyesült Államokban a múlt héten 5,72 millió hordóval nőttek a készletek, hasonlóan az API egy nappal korábbi jelentéséhez, így a teljes olajkészlet 538,1 millió hordóra nőtt az országban. Az EIA jelentés szerint ugyanakkor az USA nyersolaj termelése már a tizedik hete csökken és Cushingban már 50 millió hordó alá estek a készletek. Jerome Powell Fed elnök beszéde szintén nem kedvezett az olajnak. A jegybankelnök elhúzódó válságról beszélt, ami évekig tarthat, és aminek hatására az olajkereslet is alatta maradhat a korábbi értékeknek.
 
 
Az arany emelkedett Powell szavaira
 
Az arany 1.728 dollárig emelkedett, miután tegnap Jerome Powell arról beszélt, hogy az USA gazdasága elhúzódó válságra készül és a kamatok is évekig alacsony szinten maradhatnak. Ez hosszú távon is negatív, vagy legalábbis alacsony reálkamatokat hozhat magával. A Fed folytatja a dollár kötvények vásárlását, tehát a likviditás is nőni fog hosszú távon. Az OECD szerint akár 6%-kal is visszaeshet a globális GDP növekedés idén, ami szintén kedvező lehet az aranyra, mivel a világ jegybankjai továbbra is élénkíteni fognak. A Goldman Sachs 12 hónapos aranyár várakozása 1.800 dollár, tehát az amerikai befektetési bank szerint van még tér a növekedésre.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.10% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 0.25% SNB -0.75%
 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 1.62% -1.00 -15.0
Magyar 10 éves 2.30% 3.0 -58.0
EMU 5 éves -0.60% -3.1 -0.9
EMU 10 éves -0.37% -4.0 -13.9
USA 5 éves 0.31% -0.2 -160.2
USA 10 éves 0.71% -1.5 -143.2
Japán 5 éves -0.11% -1.5 10.4
Japán 10 éves 0.01% -1.7 11.7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook