Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2020. június 19. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

06.19. 01:30 Fogyasztói árindex (év/év) JP máj. 0.1% 0.2% 0.1%
06.19. 08:00 Termelői árindex (év/év) GE máj. -1.9% -2% -2.2%
06.19. 08:00 Kiskereskedelmi forgalom (év/év) UK máj. -22.7% -16.4% -13.1%
06.19. 14:30 Folyó fizetési mérleg (milliárd dollár) US Q1 -109.82 -102.9

 

Rekord összeget hoznak el a bankok

Erste kommentár
 
Az EKB közleménye szerint a TLTRO III tenderen 742 bank vett részt és összesen 1.308 milliárd eurónyi hároméves hitelre jelentettek be igényt (június 24-től indul). Ennek a kamata -1 százalék lesz. Ennek a soha nem látott hatalmas összegnek egy része, 760 milliárd euró valószínűleg a közeljövőben lejáró, korábban nyújtott mintegy 760 milliárd euróra rúgó hitel visszafizetését fogja szolgálni. A friss pénz közel 550 milliárd euró, amelyből akár államkötvényeket is vásárolhatnak a bankok. Ez egy újabb komoly pénzpumpának felel meg, s akár évi 13 milliárd euróval is növelheti az európai bankok éves jövedelmét. Ugyanakkor 27 ország képviselői ma online találkozót tartanak a javasolt 750 milliárd eurós járványügyi segélycsomag kapcsán. Merkel újra a felhívta a figyelmet, hogy júliusban véglegesíteni kéne és el kellene fogadni a csomagot. Itt az idő számít. Ezek elég jó hírek, amiket viszont ellensúlyoz a vírus frontról érkező számos negatív hír. Az USA-ban újra elszabadulni látszik a járvány. Kaliforniában, Arizónában, Floridában és Texasban is új csúcsokat döntöget az új megbetegedések száma, mindeközben New York karantén bevezetését fontolgatja a Kaliforniából beutazókra. Szlovénia egyébként karantént vezetett be a szerbekkel, bosnyákokkal és a koszovóiakkal szemben. Ugyanakkor Pekingben a szigorú intézkedések meghozni látszanak gyümölcsüket, de vuhani tanulmányok azt mutatják, hogy nincs hosszú távú nyájimmunitás. Persze ezeket az eredményeket még ellenőrizni kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet gyógyszeresen, oltóanyaggal védekezni a vírussal szemben, csak azt, hogy bizonyos oltások nem lesznek hatékonyak. A biotechnológiás készítmények szerintünk sikeresek lehetnek a járvány potenciális kitörésekor alkalmazva. Viszont ezt miden egyes alkalommal meg kell tenni, azaz jó üzlet lesz ilyen oltást gyártani, ha igaz a hír.
A mai napon emelkedéssel kezdte a kereskedést a DAX és a BUX index is, de míg az OTP-ben a rövidtávú technikai kép felfelé mutat (mint fontos BUX komponens), addig a DAX index esetében úgy néznek ki a rövidtávú MACD-k, mintha inkább az esés akarna eluralkodni a piacon.
 
 
Egyre komolyabban veszik a koronavírus terjedését az USA-ban
 
A mostanában megszokottól eltérően szűk sávban mozogtak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,2%-kal került lejjebb, míg az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,3%-kal emelkedett.
Ugyan népesség arányosan még továbbra is relatíve alacsony az új koronavírusos megbetegedések száma azokban az amerikai államokban, ahol szinte napról napra új csúcsot dönt ez a szám, de a trend továbbra is kedvezőtlen. Tegnap Arizonában már 6,1%-kal nőtt az új megbetegedések száma, míg Floridában 3,9%-kal, Texasban pedig 3,6%-kal. Kalifornia állam egy-két kivétellel egész területén elrendelte a maszkviselési kötelezettséget nyilvános helyeken, míg New York kormányzója azt mérlegeli, hogy kötelezővé tegye a karantént azok számára, akik Floridából érkeznek New Yorkba.
Továbbra is feszült a viszony az USA és Kína közt, azt követően, hogy Donald Trump tegnap Twitteren azt közölte, hogy a Kínával való kapcsolatok teljes megszakítása továbbra is egy opció az USA részéről. A gyakorlatban ez valószínűleg kevésbé lenne kivitelezhető, és Trump minden bizonnyal inkább csak fenyegetőzik.
A szokásosnál nagyobb forgalom lesz ma az amerikai részvénypiacon, mivel egy napon járnak le részvényekre és a tőzsdeindexekre vonatkozó opciók és futures kontraktusok.
 
 
Csírájában elfojtotta Peking az újabb terjedést
 
Pozitív tartományban zárták a kereskedést a vezető ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,5%-kal, a Hang Seng 0,1%-kal, a Shanghai index 1,3%-kal került feljebb.
A mai napon eddig csupán 25 új koronavírusos megbetegedésről érkezett hír Pekingből, ami továbbra is kevesebb, mint a hét elején látott csúcs. A kínai hatóságok szerint sikerült megfékezni a járvány terjedését, azonban a vezető járványügyi szakértő szerint a lezárásoknak még két hétig érvényben kéne maradniuk, az után is, hogy már nincs egy új megbetegedés sem.
0,1%-kal nőttek a fogyasztói árak Japánban év/év alapon májusban a várt 0,2%-kal és az előző havi 0,1%-kal szemben. A maginflációs adat 0,4%-os drágulást mutatott a vártnak megfelelően, ami némi gyorsulás az előző havi 0,2%-ot követően.
 
 
Határidős piacok
 
Pozitív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel.
 
 
A MOL és a Richter részvények 10%-a a Tihanyi Alapítványhoz kerül
 
A MOL és a Richter részvényeinek 10%-a a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Tihanyi Alapítványhoz kerültek. Az alapítvány biztosítja a finanszírozást a Mathias Corvinus Collegium és a Maecenas Universitatis Corvini alapítvány számára. Ezek a szervezetek tehetségkutatásban segítik a Kárpát-medencében élő magyar diákokat, és elsősorban a közgazdasági képzés elősegítése a cél. A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumában helyet kapott Hernádi Zsolt, a MOL elnöke is.
Véleményünk: A részvények átadása a Tihanyi Alapítványnak nem változtat a MOL állami befolyásán. Az alapítvány várhatóan nem adja el a részvényeket, hanem az osztalékból fizeti majd a Mathias Corvinus Collegium költségeit. Mivel a MOL esetében 10%-os korlát van a szavazatokra, ami viszont nem érinti a magyar államot, az állami befolyás a korábbi 25% körüli értékről nem változik. Egyedüli változás, hogy most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Tihanyi Alapítvány külön fog szavazni a közgyűlésen, de véleményünk szerint mindkét szervezet az állami akaratot fogja megtestesíteni, így lényegi változást nem látunk a MOL irányításában.
 
 
Tovább veszi magát az OTP
 
Az OTP június 18-án 120.000 darab saját részvényt vásárolt 11.543 forintos átlagáron.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2020/01/17 Vétel 542
MOL 2020/04/21 Vétel 2 640
OTP 2020/03/04 Felhalmozás 15 500
Richter 2020/02/05 Felhalmozás 7 275
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 

 

 


 

 

 

 

EUR/USD: Folytatódott a korrekció

 
Enyhe forintgyengülés
 
Tovább korrigált tegnap az EUR/USD kurzus, így a mai reggelt 1,121-en kezdi. Itt található a 20 napos mozgóátlag, ami átmeneti akadályt jelenthet a további csökkenés előtt. Az MACD indikátor eladási jelzését nézve azonban további csökkenés valószínűsíthető az 1,18-as technikai szint irányába.
Továbbra is a 20, a 30 és a 100 napos mozgóátlagok találkozásánál kísérti a sorsot az EUR/HUF kurzus. Egyelőre továbbra is e szintek alatt van az árfolyam, ami arra utal, hogy komolyabb forintgyengülésre még nem kell készülni. Ma reggel 346,1 forinton jegyzik a devizapárt.
 
 
A WTI emelkedik az optimistább keresleti kilátásokra
 
A WTI 39 dollár fölé emelkedett, miután egyre biztatóbb jelek látszanak, hogy a világ olajkereslete erősödik. A szakértői becslések szerint gyakorlatilag minden héten napi 0,5-1,0 millió hordóval nő a globális olajkereslet. Az amerikai benzin határidős görbe például „backwardation” állapotba került tegnap, vagyis a közeli határidős árak hosszú idő óta először meghaladják a távolabbi lejáratokat, ami azt jelzi, hogy a piac benzinhiánnyal küzd a nyári keresleti szezon megindulásával. Tegnap a Vitol és a Trafigura nevű kereskedő cégek kommentárjai is pozitívak voltak, a két cég szerint a globális olajkereslet a járvány előtti szint 90%-án van. A vírus újbóli felbukkanása Kínában kockázatokat hordoz, de úgy tűnik, hogy a járvány második hullámát már sokkal kisebb gazdasági megrázkódtatásokkal tudja kezelni a világ. Ez a várakozás növeli az optimizmust a befektetők körében.
 
 
Az erősödő dollár ellenére enyhén emelkedik az arany
 
Az arany 1.728 dollárig tudott emelkedni az erősödő dollár ellenére. A piac továbbra is figyeli a geopolitikai eseményeket és a járvány esetleges újraéledését a fejlett világban. A héten az arany egy viszonylag szűk sávban mozgott, a hangulat indikátorok is vegyesek maradtak. A befektetési bankok közül a Delbrook Capital további erősödésre számít. Ráadásul a legnagyobb aranytőzsde, a CME a korábbi 9.150 dollárról 8.200 dollárra csökkentette a határidős letét mértékét, ami ahhoz szükséges, hogy egy kontraktus aranyat vásároljon vagy eladjon egy adott befektető.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.90% BOE 0.10% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 0.25% SNB -0.75% 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 1.52% -3.0 -3.0
Magyar 10 éves 2.32% -3.0 31.00
EMU 5 éves -0.64% -0.0 -0.1
EMU 10 éves -0.41% -0.1 -12.0
USA 5 éves 0.33% 0.0 -142.5
USA 10 éves 0.71% -0.2 -131.6
Japán 5 éves -0.10% 0.8 13.7
Japán 10 éves 0.01% -0.7 14.9
 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook