Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2020. június 26. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

06.26. 14:30 PCE maginfláció (év/év) US máj. 1.0% 0.9%  
06.26. 14:30 PCE infláció (év/év) US máj. 0.5% 0.5%  
06.26. 14:30 Személyi kiadások (hó/hó) US máj. -13.6% 9.2%  
06.26. 14:30 Személyi jövedelmek (hó/hó) US máj. 10.5% -6%  
06.26. 16:00 Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges US jún. 78.9 79.2

 

10 nap alatt duplázás!

Erste kommentár
 
Egyre kritikusabbá válik a járványügyi helyzet az USA-ban. Míg június 15-én még alig valamivel 20 ezer fölött volt az új megbetegedések száma, addig tegnapra új rekord szintre, 40 ezer fölé ugrott. Emiatt Texasban és Floridában felfüggesztették a nyitási folyamat végrehajtását, miközben New Jersey-ben a nyitás második szakaszába léptek, azaz folytatták a nyitási folyamatot. Közben Portugáliában több városban illetve kerületben is részleges kijárási tilalmat vezettek be. Vagyis alapvetően romló helyzetet láthatunk számos helyen a fejlett világban is. Ugyanakkor és egyelőre a piacok nem igazán foglalkoznak ezzel a dologgal, mert úgy tűnik, nem számítanak komolyabb gazdasági bezárására. Az pedig, hogy néhány 100 ezer ember megbetegszik, s egy részük esteleg meg is hal, ha nincs gazdasági bezárás, az a cégértékek tekintetében marginális dolognak tekinthető. Így inkábba arra figyeltek tegnap, hogy a betétbiztosítási alap engedélyezte, hogy az amerikai bankok befektessenek kockázati tőkés alapokba, s így emelkedtek. Ugyanakkor zárás után a Fed azt mondta, hogy továbbra is megszorításokat kell alkalmazni az osztalékfizetések tekintetében, mert egy W alakú visszaesés esetén néhány bank tőkemegfelelése veszélybe kerülhet.
Ugyan szinte csak rossz hírt láthatunk, ennek ellenére a DAX a pozitív tartományban kezdte a kereskedést, amit a rövid technikai kép is indokolt. A kép romlása prognosztizálható és a DAX és a BUX esetében is inkább negatív tartományban való zárás lehet a nap végén.
 
 
Jól tőkésítettek a bankok, de a Fed biztosra megy
 
Emelkedésbe csapott át tegnap a kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek 1,1-1,2%-os pluszban zártak.
Legalább a harmadik negyedév végéig plafont szab a bankok osztalékfizetésének a Fed és felfüggeszti a részvény-visszavásárlási programjaikat, miután a most zárult stressz teszt azt mutatta, hogy egy súlyos, W-alakú válság esetén 19,5%-os munkanélküliséggel 700 milliárd dollárnyi hitelezési veszteségük keletkezne. A stressz teszt eredménye alapján átvészelnék a bankok még ezt is, de sokan közel kerülnének a minimális tőkekövetelményhez. Konkrét bankokat nem nevezett meg a Fed. A maximálisan kifizethető osztalék mértékét a második negyedéves szinten állapították meg a harmadik negyedévre, illetve ez nem lehet magasabb, mint a megelőző négy negyedév átlagos nettó eredménye. Mivel a nagybankok részvényvisszavásárlásaikat már korábban, önszántukból felfüggesztették, illetve az osztalék emelése is csak egy negyedévre lesz egyelőre korlátozva, ezért ezek az intézkedések nincsenek túl nagy hatással a legnagyobbakra.
Jó hír is jött tegnap a bankoknak, tovább enyhítettek a Volcker-szabályok bizonyos részein. Főként a kereskedhető instrumentumok körét érintette ez pozitívan, illetve bizonyos tartalékok képzését.
37 ezer fővel új rekordot döntött tegnap az új koronavírusos megbetegedések száma az USA-ban. Texasban és Floridában felfüggesztették a korlátozások lazítását. Ennek ellenére a Trump-adminisztráció továbbra is kitart amellett, hogy el kell kerülni az újabb, egész országot érintő lezárásokat a gazdaság mielőbbi talpraállása érdekében.
A vártnál jobban érintette a koronavírus a Nike-t. A negyedéves árbevétel 38%-kal 6,3 milliárd dollárra esett a várt 7,4 milliárd dollárral szemben, hiába nőttek az online értékesítések 75%-kal. Az EPS 0,51 dolláros veszteséget mutatott a várt 0,10 dolláros nyereséggel szemben. Jelenleg az üzletek 90%-a van nyitva világszerte, azonban az USA-ban a vírus újabb terjedése ismét felülírhatja ezt.
Az Amerikai Szenátus tegnap elfogadta a Kína szankcionálásáról szóló tervezetet, amit Hong Kong függetlenségének korlátozásáért szabnának ki.
 
 
Tovább vághatják a növekedési kilátásokat Japánban
 
Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,3%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,7%-ot csökkent.
A piaci várakozások egy része szerint a japán jegybank júliusban tovább bővítheti eszközvásárlási programját. A jegybankelnök mai előadásában elsősorban a gazdasági kockázatokról és bizonytalanságról beszélt, ami megágyazhat annak, hogy júliusi előrejelzésükben csökkentsék a növekedési kilátásokat. Az inflációs mutatók továbbra is nyomottak, az infláció mindössze 0,3%, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció pedig 0,4% volt júniusban, vagyis az árfolyam stabilitási cél veszélyeztetése nélkül lazíthatna tovább a jegybak.
 
 
Határidős piacok
 
Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.
 
 
Sikeres volt a Magyar Telekom aukció
 
A tegnapi aukción a maximális 5,2 milliárd forintért vásárolt vissza saját részvényeket a Magyar Telekom, ami a részvények 1,3%-át jelenti. Az átlagár 396,59 forint volt. Az ajánlati ár 5%-kal többel nem haladhatta meg a tegnapi nyitóárat, vagyis a 414 forintot. Az elfogadott legmagasabb árszint 400 forint volt, amelyen arányos allokációra került sor. A beérkezett ajánlatok összértéke a bejelentett maximális érték közel négyszeresét tette ki, ami jelzi, hogy elsősorban az intézményi befektetők voltak aktívak az aukción. A visszavásárolt 5,2 milliárd forintnyi részvényt és a 20 forintos osztalékot figyelembe véve a papír jelenleg 6,5%-os hozamon forog. Ez magasabb, mint a régióbeli cégek átlaga (4%).
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2020/01/17 Vétel 542
MOL 2020/04/21 Vétel 2 640
OTP 2020/03/04 Felhalmozás 15 500
Richter 2020/02/05 Felhalmozás 7 275
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 

 

 


 

 

 

 

Újabb váratlan húzás, tovább gyengül a forint

 
Ismét erősödött a dollár
 
Azt követően, hogy kedden még azt kommunikálta a Magyar Nemzeti Bank, hogy csupán egyszeri kamatcsökkentésről volt szó, ma reggel Virág Barnabás, a jegybank új alelnöke azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy júliusban újabb 15 bázispontos vágás következhet. Igaz, ez már valóban az utolsó lehet az alelnök szerint, de ez természetesen nem nyugtatta meg a piacot. A forint így folytatja gyengülését az euróval szemben, ma reggel már 354,5 forinton tartózkodik az EUR/HUF árfolyam.
Immáron második napja tudott erősödni a dollár az euróval szemben, vagyis továbbra is él a május-júniusi emelkedést követő korrekció az EUR/USD kurzusban. Figyelni továbbra is az 1,117-es technikai szintet érdemes, ha az elesne, akkor további tér nyílna meg lefelé. Ma reggel 1,121-en tartózkodik az árfolyam.
 
 
Tartja magát az olaj
 
Oroszország tartja magát az OPEC+ megállapodáshoz a Bloomberg által megszerzett rakodási tervek szerint, ugyanis három fő nyugati kikötőjében 40%-kal csökkenhet az olajkivitel hó/hó alapon. Ez pozitívum az olaj árfolyama szempontjából, amit azonban egyre inkább beárnyékol a koronavírus további terjedése az USA-ban. Ezen hatások eredőjeként jelenleg 38,9 dolláron tartózkodik a WTI típusú kőolaj árfolyama, ami nem sokkal van a 20 és a 30 napos mozgóátlagok felett. Ha ezek elesnének, akkor megnyílna a tér egy komolyabb korrekcióra.
 
 
A harmadik nyerő hét
 
Jó úton halad az arany, hogy ezt a hetet is emelkedéssel zárja, így ez sorozatban már a harmadik emelkedő hét lenne, ami január óta a leghosszabb sorozat. Az arany árfolyama nem sokat változott tegnap óta, ma reggel 1.770 dolláron áll.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.75% BOE 0.10% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 0.25% SNB -0.75%
 
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 1.36% 7.0 -17.0
Magyar 10 éves 2.15% 12.0 -46.0
EMU 5 éves -0.71% -0.5 -7.7
EMU 10 éves -0.47% -0.1 -16.6
USA 5 éves 0.32% 0.95 -147.3
USA 10 éves 0.67% -1.3 -137.4
Japán 5 éves -0.10% -0.2 14.4
Japán 10 éves 0.01% -0.1 15.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook