Support Investment Értékpapír-ügynöki Kft.

2020. június 29. /EU/

Gazdasági naptár
 

Idő

Adat

Ország

Időszak

Korábbi

Várt

Tény

06.29. 01:50 Kiskereskedelmi forgalom (év/év) JP máj. -13.9% -11.6% -12.3%
06.29. 09:00 Munkanélküliségi ráta HU máj. 3.8% 5% 4.1%
06.29. 11:00 Fogyasztói bizalom - végleges EMU jún. -14.7    
06.29. 14:00 Fogyasztói árindex (év/év) - előzetes GE jún. 0.6% 0.6%  
06.29. 16:00 Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) US máj. -34.6% -22%

 

Fék!

Erste kommentár
 
Próbálják fékezni a járvány gyorsulását az Egyesült Államokban. Legalább 12 államban állították le a nyitási folyamatot vagy éppenséggel léptek a szigorítás irányába. Texasban és Floridában újra bezárnak a bárok. Ugyanis a hétvégén 40 ezer fölött maradt a megbetegedések száma, sőt a járványügyi hatóság korábbi elnöke szerint a túl korai nyitás bosszulja most meg magát, s még hetekig növekvő új megbetegedéseket láthatunk majd. A modellünk különben már jó ideje azt mutatja, hogy az USA az az ország a világban, ahol a legjobban elkapkodták az újranyitást. Ott ugyanis azonnal elkezdtek nyitni, amikor a terjedési faktor (R) 1 alá csökkent. Nem várták meg azt sem, hogy számottevően csökkenjen az új megbetegedések száma. Nyilván azt gondolták, hogy még nagy esetszám mellett is 1 körül tudják tartani a terjedési faktort, egészen a vakcina megjelenéséig. Hát nem sikerült. Mint ahogy a sógoroknál sem, ahol ha 2-3 héttel később kezdik meg a nyitást, akkor most nagy valószínűséggel nincs új megbetegedés. Ezzel szemben az átmeneti, 10-50 között ingadozó új megbetegedés szám kilőtt 50 fölé, és szombaton már 74 új beteget találtak.
S akkor nyilván nem beszéltünk arról, hogy most kezdik felismerni Biden veszélyeit, aki (legalább részben) vissza akarja csinálni a Trump-féle vállalati adóreformot, és a felmérések szerint messze esélyesebb az elnökségre, mint Trump. Mindeközben a vállalatok is most kezdetek el keménykedni. A Coca-Cola, a Unilever, a Diaego vagy éppen a Verizon egymás után szüntetik be hirdetéseiket rövidebb-hosszabb időre ezeken a felületeken a félrevezető hírek terjedése, terjesztése miatt. Így a Facebook vagy a Twitter árfolyama komoly nyomás alatt van, de még a Google részvényekre is kihatással van az akció. S van még egy másik nagy mumus is. Jön a negyedéves átsúlyozás a vegyes alapoknál is, ahol a részvények a nagy rallinak köszönhetően jelentős túlsúlyba kerültek, így számítani lehet – legalább egyes alapoknál – a súlyok marginális szintre történő visszaállítására. Ezt pedig az árfolyamcsökkenés mellett úgy valósulhat meg, hogy az alapkezelők eladnak részvényeket.  
Mindebből az látszik, hogy van miért aggódni. Ennek ellenére a pozitív tartományban tartózkodik reggel a DAX, amely meglepőnek tűnik. A BUX kismértékű csökkenést mutat a reggeli órákban. Technikailag mind a két indexnek kismértékű csökkenést kellene felmutatni a nap végére.
 
 
Egyre többen bojkottálják a Facebook-ot
 
Ismét komolyabb korrekcióval fejezték be a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek pénteken. A Dow 2,8%-kal, az S&P500 2,4%-kal, a Nasdaq 2,5%-kal került lejjebb.
Az egyik legnagyobb globális hirdető, az Unilever is csatlakozott a Facebook elleni bojkotthoz pénteken, a gyűlöletbeszéd nem megfelelő szabályozása és a félretájékoztatás miatt. Az Unilever idén már nem fog Facebook-on és a Twitteren hirdetni. A Coca-Cola is bejelentette, hogy 30 napig nem hirdet a közösségi média platformokon, de a Starbucks, a Verizon, a Diageo vagy a Levi’s is így tesz egy időre. Már több mint 100 vállalat csatlakozott a bojkotthoz. Mark Zuckerberg azt ígéri, hogy továbbfejlesztik a platformot annak érdekében, hogy minél hatékonyabban ki lehessen szűrni a nemkívánatos dolgokat. A Facebook és a Twitter árfolyama 8%-ot esett pénteken, de érdekes módon Google-é is 5,5%-ot.
Floridát és Texast követően több kaliforniai városban is újfent be kell zárnia a bároknak, miután a koronavírus terjedésének egyik fő helyszíneként azonosították őket. Az USA-ban az utóbbi napokban napi 40 ezer felett alakult az új koronavírusos esetek száma, Texasban kifejezetten romlott a helyzet, miután a tesztek már nagyjából minden hetedik embernél pozitívak. Már Mike Pence alelnök is a maszk viselésére buzdít, miközben két napja még nem volt hajlandó megtenni ugyanezt.
Július 1-től teljes kapacitását kínálja az American Airlines, ezzel repülőgépein véget vet a távolságtartásnak.
Az Amerikai Légügyi Hatóság döntése szerint a Boeing 737-es MAX megkezdheti első tesztrepüléseit
 
 
Lassan tér magához a belső fogyasztás Japánban
 
Negatív hangulatban telt a mai kereskedés az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 2,3%-kal, a Hang Seng 1,2%-kal, a Shanghai index 0,9%-kal került lejjebb.
Év/év alapon 12,3%-kal esett a japán kiskereskedelmi forgalom májusban a várt 11,6%-kal és az előző havi 13,9%-kal szemben. Hó/hó alapon 2,1%-os növekedést láthattunk a várt 3%-kal szemben, ami az első növekedés február óta. Ezzel talán Japán is túl van a mélyponton.
6%-kal nőtt a kínai ipari vállalatok profittömege májusban év/év alapon az áprilisi 4,3%-os visszaesést követően.
Az 1-es és 2-es fázisú kísérleteket követően (nagyobb populáción, hosszabb utánkövetéses kísérlet még nem volt) Kína katonai használatra egy évre jóváhagyott egy koronavírus elleni vakcinát. A szer gyártója a CanSino Biologics.
Az ügyhöz közel álló források szerint Kína lassan készen áll arra, hogy egyes bankjainak engedélyezze a befektetési banki tevékenységekben való aktív részvételt.
 
 
Határidős piacok
 
Negatív hangulat uralkodott ma reggel az amerikai és az európai határidős piacokon is.
 
 
Erste intézményi ajánlások
 
 

Ajánlás dátuma

Ajánlás

Célár

Magyar Telekom 2020/01/17 Vétel 542
MOL 2020/04/21 Vétel 2 640
OTP 2020/03/04 Felhalmozás 15 500
Richter 2020/02/05 Felhalmozás 7 275
 
 
 
 
Forrás: Erste Reggeli

 

 

 

 


 

 

 

 

EUR/HUF: Szusszanás

 
EUR/USD: Kivárás
 
355 forintnál egyelőre elakadt ma reggel a forint gyengülése az euróval szemben azt követően, hogy a múlt héten a Magyar Nemzeti Bank kommunikációja kissé felkavarta a piacot. Ezzel átmeneti megállót tarthat a kurzus ennél a kisebb technikai szintnél, komolyabb fordulat jelei azonban egyelőre nem látszanak. Ma reggel 354,8 forinton tartózkodik az EUR/HUF árfolyam.
1,12 környékén oldalazott pénteken az EUR/USD kurzus, majd ma reggel kis dollárgyengülés tapasztalható. Az árfolyam jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag által van közrezárva. Ma reggel a 20 naposat tesztelte az árfolyam 1,126-nál, amit ha sikerülne áttörnie, akkor ismét megnyílhatna az út 1,14 irányába.
 
 
Tovább esik az olaj
 
A növekvő koronavírusos betegszám elbizonytalanította a befektetőket, pláne az után, hogy újabb szigorítás jöhet számos nagyvárosban. Így az olajfogyasztás újra csökkenhet, aminek hatásásra ma is esik a kőolaj árfolyama. Mindezt úgy, hogy a készletek történelmi rekord körül vannak. Ugyanakkor számos piaci megfigyelő arra hívja fel a figyelmet, hogy a kitermelés sok esetben csökkenni fog a nyomottá váló árak miatt, ami valamiféle normalizálódást hozhat az olaj piacán a közeljövőben.
 
 
Tovább emelkedik az arany árfolyama
 
Pénteken folytatta menetelését az arany azt követően, hogy visszatesztelte az 1.750 dolláros kisebb technikai szintet. Az emelkedő trend továbbra is él, ami előtt a következő akadály az 1.790 dollárnál lévő jó pár éves technikai szint, majd az 1.800 dolláros lélektani szint. Ma reggel 1.769 dollárt kell adni egy uncia aranyért.
 
 
Alapkamatok
 
MNB 0.75% BOE 0.10% BOJ -0.10%
ECB 0.00% FED 0.25% SNB -0.75%
 
 
 
Államkötvények
 
 

hozam

napi vált. (bps)

52 hetes vált. (bps)

Magyar 5 éves 1.25% 11.00 -34.0
Magyar 10 éves 2.08% -7.0 -58.0
EMU 5 éves -0.71% 0.6 -4.5
EMU 10 éves -0.47% 1.3 -14.2
USA 5 éves 0.30% -0.2 -146.6
USA 10 éves 0.65% 0.7 -135.7
Japán 5 éves -0.11% -0.2 15.1
Japán 10 éves 0.01% -0.2 16.8
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Erste Csemege

 

 

 


 

 

 

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket a www.ersteinvestment.hu weboldalon!

 

 

 


Erste Befektetési Zrt.
Kövessen minket! Facebook